Techiek van de BerichtenKijker

Micro:bit

Spreek met de deelnemers af dat hun Micro:bit radio berichten verzendt in groep 1. We gebruiken de standaard Micro:bit radio. (We gebruiken niet de BLE radio; dit is te complex voor deze opdracht).

De berichten zijn maximaal 20 karakters lang.

In het perspex kastje zit een speciaal voorbereidde Micro:bit. Deze verstuurd alle ontvangen berichten in groep 1 via zijn seriële poort naar een ontvanger. Als seriële poort is P2 en P1 gedefinieerd. De Micro:bit haalt zijn stroom via de twee rechtse pootjes ook van de gekoppelde microcomputer.
De Micro:bit toont een looplichtje om aan te geven dat hij functioneert. Zo gauw een bericht van een andere Micro:bit is ontvangen zal hij even een √ (vinkje) laten zien.

Microcomputer

Daarnaast zit in het perspex kastje ook een ontvangende microcomputer. Dit is een TTGO; een op de ESP8266 chip gebaseerde microcomputer met een aangesloten OLED-schermpje. Een ESP8266 chip kan wifisignalen ontvangen en versturen. Op deze microcomputer is een seriële poort gedefinieerd (SofwareSerial). Daarvan leest hij de berichten die hij krijgt van de aangesloten Micro:bit.

De ontvangen berichten worden even getoond op het kleine scherpje. Nadat ze voorzien zijn van het kenmerk “Receiver” worden ze doorgestuurd naar een openbare server op het Internet via het MQTT protocol. Als onderwerp (topic) wordt YT_Mbit_Receiver gebruikt. De gebruikte server is test.mosquitto.org via poort 1883.

Indien er drie minuten geen berichten binnen gekomen zijn zal de microcomputer een “I’m alive” versturen met het kenmerk “Server” zodat we weten dat de verbinding in orde is.

Indien de microcomputer geen bekend wifi netwerk kan vinden zal hij automatisch in “Station Mode” gaan en een eigen wifi netwerk maken met de naam FallDetector. Als je verbinding maakt met dit netwerk via pc of smartphone dan zal automatisch je browser starten. In een configuratie schermpje kun je microcomputer dan vertellen welk netwerk hij moet gebruiken om het Internet te bereiken. Na het invullen zal de microcomputer in “Client Mode” gaan en met het aangegeven netwerk een verbinding maken.

Browser

Je start in je browser een kleine HTML pagina waarin een Javascript draait. Dit script verbindt zicht met dezelfde MQTT-server en topic en ontvangt zo de berichten die voor hem zijn klaar gezet. Deze berichten worden vervolgens in de browser getoond.  Indien er vijf minuten geen berichten binnen gekomen zijn zal de browser een “I’m alive” laten zien met het kenmerk “Browser” zodat we weten dat de verbinding in orde is.

Meer info?

mail naar theo van sinten bij philips punt com of
rudi zengers bij philips punt com