Instructie BerichtenKijker

Achtergrond

Om de val detector wat “echter” te maken vragen we de deelnemers ook een bericht te versturen naar een ander Micro:bit om aan te geven dat iemand gevallen is. Deze BerichtenKijker maakt het mogelijk die berichten met de groep mee te lezen.

Opstarten BerichtenKijker

Voorzie het perspex kastje met daarin de speciale Micro:bit van stroom via de USB stekker (Voeding of via je laptop). Geef de BerichtenKijker een paar seconden om op te starten.

 1. Heb je dit Wifi netwerk al eerder gebruikt?
  Je hoeft niets verder te doen aan de BerichtenKijker. Zie verder bij 3).
 2. Je gebruikt een onbekend netwerk?
  De Berichtenkijker meldt aan je: Plz configure me at WiFi Network FallDetector. De BerichtenKijker weet nog niet hoe hij het netwerk kan gebruiken om verbinding te maken met de MQTT-server om zijn berichten af te leveren.
  Ga nu met je laptop naar het wifinetwerk “FallDetector”. Je browser opent vanzelf en schermpje waarin je de juiste netwerknaam aan moet klikken van de omgeving waar te gast bent. Typ ook het bijbehorende wachtwoord in.
  Zet je PC nu weer terug op het oorspronkelijke netwerk waar je eerder verbinding mee had.
 3. De verbinding is geslaagd.
  De BerichtenKijker zal melden        wifi:OK mqtt:OK
  en vervolgens                                      Waiting
  De BerichtenKijker wacht nu op berichten van de Micro:bit zendertjes.

Opstarten Browser

Zorg dat je verbinding hebt met Internet via je pc. Ga vervolgens via je browser naar https://www.fcim.nl/berichtenkijker/ . Een schermpje verschijnt:

Dit geeft aan dat de verbinding met de berichtenserver geslaagd is (bericht nummer 1) en dat we geabonneerd zijn op het onderwerp YT_MBit_Receiver, waar alle berichten van onze Micro:bits in zullen verschijnen.
Laat dit scherm zo staan om later berichten te ontvangen.

Techniek

Lees ook meer over de techiek achter de BerichtenKijker